Web dizajn trendovi koji mi se ne sviđaju u 2015

Pored svega dobrog, postoje i neki web dizajn trendovi koji mi se ne sviđaju u 2015

web design trends

Web dizajneri su po definiciji inovativne i kreativne osobe. Njihov posao je da kreiraju sajtove koji će biti dopadljivi, funkcionalni, jednostavni za korišćenje, informativni. I kao i u svakoj vrsti dizajna postoje sezonski trendovi, ili drugačije rečeno moda koja se fura u određenom periodu.

Tekst koji trenutno pišem je inspirisan mnogobrojnim postovima koji su naslovljeni sa “X Web Design Trends for 20XX” i slični, i koje možete pročitati na mnogobrojnim sajtovima koji se bave web dizajnom, a neki od njih su i kreatori trendova koje prate (ili ne prate) web dizajneri koji rade kao freelanceri ili rade u manjim dizajnerskim kućama. Kao ja na primer.

Bez velike ambicije da odve postavljam bilo kakve norme i bez namere da pljujem po određenim trendovima, pokušaću da izdvojim nekoliko detalja koji mi prilično idu na živce kada pristupam određenim sajtovima. Neću navoditi koji su u pitanju sajtovi, nisu mi platili reklamu :)

Generalno, sve što ću pomenuti u nastavku teksta nisu loše ideje, već loše implementacije najčešće veoma dobrih ideja.

Web Fontovi

Web fontovi su u upotrebi već neko vreme, i zahvaljujući njima danas na prihvatljiv način možete imati manje-više jedinstvenu tipografiju na svom sajtu. Google web fontovi su pri tom besplatni, i njihova implementacija, i ukoliko se na primer odlučite da koristite font kao što je Robot, Lato, PT Sans, itd, samim tim ćete sajtu dodati jednu novu dimenziju, i odvojiti ga od sajtova koji koriste “zastarele” fontove kao što je na primer Vedrana, Arial ili neki od fontova koji su prisutni već duže vreme.

Šta je onda problem sa web fontovima? Pa do problema dolazimo kada “pretereamo” sa korišćenjem na primer Google fontova. Ukoliko se prilikom odabira fonta koji će činiti tipografiju sajta odlučite za veći broj fontova, pa pritom od svakog od njih odaberete par varijanti, prilično ćete negativno uticati tim činom na brzinu učitavanja stranica, da ćete nesvesno napraviti efekat “prikazivanja teksta sa zadrškom”. “Lazy loading” primenjen na slike može da ima smisla, ali isti princip kod učitavanja teksta je poprilično besmislen, a do njega dolazite kada uključite preveliki broj fontova u stranicu.

Ukoliko planirate da koristite na primer google fontove, obratite pažnju na skalu u gornjem desnom uglu koja ukazuje na to koliko ćete opteretiti učitavanje stranice.

Loading...

Loading... trend je nešto što se povampirilo iz vremena 56K. U poslednje vreme na određenim sajtovima sam primetio ovu pojavu, doduše sa dopadljivim, fensi efektima, ali kako god da to izgleda, mene poprilično nervira i najčešće nemam vremena i živaca da čekam da se učita sadržaj stranice. Na kome najčešće nema ništa spektakularno, što se ne može renderovati u prvom trenutku. Ne znam, možda to nekome izgleda zanimljivo, ali meni ne.

Parallax scrolling mutacije

Parallax sajtovi su veoma popularni u poslednje vreme, i samo skrolovanje umesto kliktanja je dobra ideja. Kada pregledate takve sajtove, imate osećaj određenog kretanja i kontinuiteta, koji se meni veoma sviđa.

Međutim, već sam se susretao sa određenim primerima skrolovanje kroz stranice gde se možete kretati gore-dole, levo-desno, cik-cak, i koliko god na prvi pogled to izgleda zanimljivo i dopadljivo, posle jednog minuta provedenog na takvom sajtu mene zaboli glava.

Full-Screen navigacija

Iskačući, uskačući, upadajući i ispadajući meniji su nešto što je krenulo da se razvija sa responsive designom, ali imam utisak da dobija sve više i više na značaju, bez neke velike potrebe i smisla. Sam smisao navigacije na sajtu je jednostavan – da olakša kretanje kroz sajt i dolazak do informacija koje tražite. Međutim, u poslednje vreme navigacija na sajtu postaje i vrsta modnog detalja, koji gubi svoju svrhu. Taj trend je krenuo još od mega menija (to su oni meniji koji zauzmu pola stranice), a sada to ide još dalje – kada kliknete na “toggle” dugme, neretko navigacija odnekud iskače i zauzima ceo ekran, pri čemu gubite mogućnost da istovremeno pratite sadržaj stranice na kojoj se nalazite i koristite navigaciju. Po meni bi to trebala da budu dva povezana i neraskidiva elementa svake stranice, ali opet – možda je problem samo kod mene.

Eto, toliko od mene za ovaj put. Možda sam negativan, ali kad budem boljeg raspoloženja, napisaću možda i tekst o trendovima koji mi se sviđaju.